Ajuntament de Constantí

Serveis Socials > Informació general

Informació general

És un servei diürn preventiu, fora de l'horari escolar, que dóna suport, estimula i potencia l'estructuració i el desenvolupament de la personalitat, la socialització, l'adquisició d'aprenentatges bàsics i l'esbarjo, i compensa les deficiències socioeducatives de les persones ateses mitjançant el treball individualitzat o grupal, la relació amb la família, el treball en xarxa i amb la comunitat.

L’objectiu és proporcionar l’atenció a tots els infants i adolescents de 3 a 16 anys afavorint el seu desenvolupament personal i integració social i l’adquisició d’aprenentatges, prevenint i evitant el deteriorament de les situacions de risc i compensant dèficits socioeducatius.

Cal dir que el Centre Obert de Constantí té una experiència acumulada des del 1987, any de la seva fundació. Des d’aleshores, el servei depèn de l’àrea de Serveis Socials i actualment es treballa coordinadament amb l’àrea de Joventut.

Objectiu

Els destinataris són infants i adolescents de 3 a 16 anys del municipi de Constantí, dividits en quatre grups d’edat:

- Petits (de 3 a 5 anys)
- Mitjans (de 6 a 8 anys)
- Grans (de 9 a 12)
- Joves (de 13 a 16)

Per cada grup d’edat es programen unes determinades activitats ajustades als objectius del centre i a les necessitats i interessos dels destinataris. Les àrees que es treballen principalment són: l’àrea d’aprenentatge escolar i formació, l’àrea del lleure i l’àrea dels aprenentatges socials.

Per als infants de 3 a 12 anys el Centre Obert de Constantí ofereix un seguit d’activitats ordinàries (tallers, psicomotricitat, contes, sortides, gimcanes, jocs d’exterior, jocs preesportius, reforç escolar, cuina, ludoteca, taller d’habilitats, sortides, tallers per la igualtat de gènere....) i activitats comunitàries, tant al mateix municipi (Stand a la Fira Multisectorial, la Castanyada, el Carnestoltes, Sant Jordi, la Fira de Sant Joan que ofereix l’Associació de Veïns del Barri Centcelles juntament amb el Centre Obert, Espais Educatius Familiars....) com en relació amb Centres Oberts d’altres municipis.

Per als joves de 13 a 16 anys oferim activitats esportives, reforç escolar, Taller de Perruqueria i Taller Prelaboral (electricitat, fusteria, modelatge...). L’objectiu d’aquests tallers és, d’una banda, arribar més fàcilment a aquest sector de població i, d’altra banda, que aprenguin processos i tècniques que els acostin al món laboral.

Activitats per infants i joves

Algunes de les activitats extraordinàries que s’han realitzat durant aquests últims cursos han estat:

- Excursió a la Mola de Colldejou.
- Excursió a Duesaigües.
- Visita al Castell d’Escornalbou.
- Visita al Monestir de Poblet.
- Visita al municipi de Vimbodí.
- Visita al Mausoleu de Centcelles.
- Jornades esportives amb altres Centres Oberts de la comarca.

Cal dir que, encara que el calendari dels Centres Oberts coincideix amb el calendari escolar (de setembre a juny), els últims dos anys el Centre Obert de Constantí ha mantingut les activitats durant el mes de juliol. Aquest fet el valorem molt positivament ja que ens ha permès mantenir l’atenció dels infants inscrits al Centre Obert durant el període estival.

El Centre Obert té un conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de Constantí i la Facultat de Ciències de l’Educació i Psicologia de Tarragona de la Universitat Rovira i Virgili per a la realització de pràctiques. Aquest conveni ha permès que estudiants de psicopedagogia, educació social, psicologia i pedagogia hagin donat suport a l’equip educatiu i hagin dissenyat programes d’intervenció educativa pels infants del Centre Obert amb resultats molts satisfactoris.

Com a novetat cal dir que aquest any l’Ajuntament de Constantí ha signat conveni amb l’Institut Vidal i Barraquer i l’Institut Gaudí perquè alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d’Integració Social puguin realitzar les pràctiques al Centre Obert.

Més informació

L'Equip Educatiu del Centre Obert

El Centre Obert es caracteritza per un equip de professionals multidisciplinar (psicòleg, educadors socials i tècnic de joventut) que compta amb el suport de voluntaris estables.

Qui forma l’equip?

- Pilar Vernet. Directora del Centre Obert. Educadora Social.
- Ignasi Manzanares. Tècnic de Joventut. Educador Social.
- Txell Ferrando. Monitora del Centre Obert. Educadora Social.
- Fanny Cabanillas. Monitora del Centre Obert. Psicòloga.
- Lluis Canals. Educador Social d’atenció primària.

Preu de l’activitat
10 euros per curs

Horari i lloc
De dilluns a divendres de 16’30 hores a 20’00 hores
977 52 42 80 i 977 52 4036
centreobert@constanti.cat pvernet@constanti.cat
C/ Àngel Guimerà, 5
43120 Constantí (Tarragona)
http://www.constanti.cat/

PER A MÉS INFORMACIÓ, ADRECEU-VOS A LES OFICINES DELS SERVEIS SOCIALS MUNICIPALS
De dilluns a divendres, de 10 a 14 hores

C/ St. Pere núm. 49, 1r. de Constantí
Telèfon: 977 524 036
e-mail: serveissocials@constanti.cat