Ajuntament de Constantí

Notícies

Cercar notícies

S´aplicarà un tractament anticonceptiu per controlar les plagues de coloms

17 de maig de 2017

L’Ajuntament de Constantí preveu aplicar un tractament anticonceptiu per controlar les plagues de coloms. El sistema es basa en subministrar un fàrmac anticonceptiu, anomenat Ovistop, amb l’objectiu de reduir la població d’aquest tipus d’aus basat en el control de la seva fertilitat. Les aus, i en especial les plagues de coloms, poden esdevenir molestes i creat tot tipus de problemes sanitaris, com ara la transmissió de malalties. Després de les múltiples queixes rebudes per part de la ciutadania en relació a la presència de coloms, des de l’Ajuntament de Constantí s’ha estudiat la viabilitat de diversos mètodes i finalment s’ha optat per aquesta solució com la més adient.

A diferència dels sistemes de captura i eliminació, aquest mètode permet controlar el nombre de coloms sense necessitat de sacrificar. L'anticonceptiu Ovistop és un fàrmac formulat a base de blat de moro recobert amb una substància anomenada nicarbacina, que inhibeix la capacitat reproductora dels coloms i que es distribueix a través d'un dispensador automàtic. Aquests s’instal·len prop de les colònies de coloms i es programa perquè durant 7 dies, a l’alba, subministrin el blat de moro, procurant que cada colom ingereixi 8 grams per dia.

Els efectes d’aquest fàrmac són reversibles. És a dir, que quan els coloms deixen d’ingerir-lo recuperen progressivament la fertilitat. Les proves clíniques realitzades a coloms tractats amb Ovistop no han mostrat cap efecte advers ni tampoc modificació anatòmica o funcional sobre els seus teixits. El fàrmac no implica cap risc per a les persones, animals domèstics, ni rapinyaires. A més, la mida dels grans impedeix que puguin ser menjats per altres aus urbanes.