Ajuntament de Constantí

Biblioteca > Notícies

Ja es poden consultar on-line tots els punts de llibre editats per l´Ajuntament de Constantí

28 de març de 2017

Des d’aquesta setmana podeu trobar a la pàgina web de l’Ajuntament de Constantí, a l’apartat de la Biblioteca Municipal , els punts de llibre que ha editat el consistori des de l’any 2009 i fins al 2016, escanejats i amb les seves respectives localitzacions. L’any 2009, l’Ajuntament va iniciar l’edició d’un col·leccionable anual amb 12 punts de llibre de temàtica i textos vinculats amb Constantí. Es publiquen cada 23 d’abril, coincidint amb la Diada de Sant Jordi, i estan disponibles a la biblioteca durant tot l’any.

En la primera edició, per exemple, els punts de llibre tractaven sobre "La ruta de l’aigua" del municipi destacant indrets com les termes romanes i les escenes aquàtiques del mosaic paleocristià de la vil·la romana de Centcelles, l’aqüeducte del Pont de les Caixes i els molins medievals que funcionaven amb aigua d’una séquia.

En l’edició del 2010 els punts de llibre van tenir com a temàtica el camí de la Gavarra que arriba fins a La Canonja, on s’apleguen masos antics, capelles, mines d'aigua i arbres centenaris que donen una idea de la riquesa i interès del terme. L’any 2011 es van editar sobre camins importants, barraques de pedra seca, masos antics i mines d'aigua de Constantí.

La col·lecció de punts de llibres de 2012 i 2013 va aplegar diversos paisatges culturals d'un gran significat històric com el carrer Major, el pedestal de Sulpícia, les voltes del Centre Parroquial, refugis de la Guerra Civil, l’edifici de l’Ajuntament, les escoles de Constantí, el Sindicat Agrícola o el Casino, entre d’altres.

Ja al 2014, els punts de llibre van estar dedicats als indrets que resten dels anys 1640 i 1659 quan Constantí va ser un dels escenaris dramàtics de la Guerra dels Segadors. Al 2015 s’hi va reflectir el fet que el municipi és terra de pagesos i moliners i, per tant, hi trobem destacades sèquies, molins i represes. Per últim, en els punts de llibre del 2016 s’hi destaquen masos i mines d’aigua que trobem al camí de la Selva on es va construir al segle XVII una ermita dedicada a Sant Ramon de Penyafort.

Des de la Biblioteca Municipal de Constantí s’ha aprofitat l’estada en practiques d’un estudiant d’informàtica, en Francesc Vilanova, per escanejar i localitzar tots els punts de llibre amb l’objectiu que tothom hi pugui tenir accés.La Biblioteca Municipal organitza una sortida al Teatre Nacional de Catalunya

15 de març de 2017

La Biblioteca Municipal de Constantí ha organitzat per al proper diumenge 2 d’abril una sortida al Teatre Nacional de Catalunya per anar a veure l’obra de Mercè Rodoreda, "La senyora Florentina i el seu amor Homer", dirigida per Sergi Belbel.

Es tracta d’una obra dramàtica que transcorre en una casa de la Barcelona de principis del segle XX. Les tristeses d’una professora de piano soltera es transformen en el vigorós procés de construcció d’una personalitat forta i lliure, davant dels ritmes marcats per un món de desitjos masculins. Una celebració de la independència femenina que en l’exili republicà de la seva autora també esdevé un lúcid clam pels valors democràtics. Entre el repartiment de l’obra destaquen noms com Mercè Sampietro, Margarida Minguillón, Elisabet Casanovas i Toni Seviila, entre d’altres.

"La senyora Florentina i el seu amor Homer" és precisament l’obra protagonista de la darrera sessió del Club de Lectura que es va fer el passat 1 de març a la Biblioteca, englobada dins el programa "Llegir el teatre" del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya i el Teatre Nacional de Catalunya (TNC),

La sortida per anar a veure l’obra al Teatre Nacional de Catalunya és oberta a tothom. Totes les persones interessades poden inscriure’s fins al proper 20 de març a la mateixa Biblioteca municipal. El preu de l’activitat és de 20 euros.

El punt de trobada serà a les quatre de la tarda, a la Plaça de les Escoles Velles. La Biblioteca Municipal premia els usuaris més actius de l´últim any i celebra el 17 aniversari

26 de gener de 2017

Com cada any, en el marc de la celebració de la Festa Major d'Hivern, aquest dimecres 25 de gener la Biblioteca Municipal va fer entrega dels Premis als Superlectors, un gest de reconeixement a l’activitat lectora dels usuaris més actius.

L’activitat s’emmarcava dins la Festa del 17è aniversari de la Biblioteca Municipal, una festa que va començar amb una Sessió de contes infantils a càrrec de Sílvia Palazón. Després es va procedir al lliurament dels Premis als usuaris més actius de la Biblioteca i es van concedir dos premis per la categoria infantil,  dos per la juvenil i dos més per la d’adults.

Els lectors guardonats en aquesta edició han estat:    

En la categoria Adults:

1er premi: M. Luisa Mora Molina

2on premi: Francisca Garvi Roig

En la categoria Juvenil:

1er premi: Diana-Georgina Pascariu

2on Premi: Helena Callau Blánquez

En la categoria Infantil:

1er premi: Solaiman Acheback Antar

2on premi: María González Sánchez

La novetat dels Premis d’aquest any és que s’ha creat una nova categoria, el reconeixement als col·laboradors de la Biblioteca, un reconeixement públic a la tasca desinteressada que realitzen alguns usuaris. Aquests reconeixements han estat els següents:

·         Per la seva col·laboració amb el Club de Manga: Samuel Barros Salmerón

·         Per la seva col·laboració amb les sessions de Lectures en Veu Alta: Emi Guasch Pujolà

·         Per la seva col·laboració amb l'edició dels contes col·laboratiu: Mercè Boronat Riera

L’acte va acabar amb la bufada d’espelmes del pastís d’aniversari per celebrar els 17 anys d’entrada en funcionament del servei bibliotecari.

FotografiesLectures solidàries per col·laborar amb la Marató de TV3

12 de desembre de 2016

Constantí celebrarà el proper dijous dia 15 de desembre una Marató Literària a la Biblioteca Municipal. Es tracta d’una de les activitats que es faran per col·laborar amb la Marató de TV3 que tindrà lloc el proper diumenge 18 de desembre i que aquest any estarà dedicadaa l’ictus i les lesions medul·lars i cerebrals traumàtiques.

Durant tota la jornada de matí, alumnes de les escoles Mn. Ramon Bergadà i Centcelles llegiran contes relacionats amb aquests temàtica. També al matí, els alumnes de  l’Institut seran els protagonistes d’aquestes lectures solidàries. Al llarg de la tarda, els protagonistes seran els membres del Club de Lectura, usuaris de la Biblioteca, col·laboradors de les Trobades del Club de Manga, alumnes de l’Escola d’Adults i del CPNL, i alumnes del Centre Obert municipal. Tots ells faran una lectura continuada del llibre de la Marató. L’Ajuntament de Constantí aportarà un euro per cada persona que col·labori en aquestes lectures de manera voluntària. Des de la Biblioteca es fa una crida  a la participació, i tots aquells interessats en col·laborar ho poden fer adreçant-se personalment a la biblioteca municipal.

A banda d’aquesta Marató literària, els actes que s’organitzen a Constantí en col·laboració amb la Marató es completaran el proper diumenge dia 18 amb la VIII edició de la Marató Musical, que un any més organitzarà l’Escola municipal de Música "Rafael Gibert Recasens", amb la col·laboració de l’Ajuntament de Constantí. A més de l’actuació dels diferents conjunts i agrupacions de l’Escola, l’acte comptarà amb la participació del Club Patí Constantí, el Club de Gimnàstica Estètica Constantí, la secció de Patinatge Freestyle del Gimnàstic de Tarragona i Jiujitsukas Reus (Brazilian Jiu-Jitsu). A la mitja part, hi haurà Coca i Xocolata i es farà la Flashmob de la Marató 2016. Hi col·laboren el Forn de Pa Ca Sebastià i la Pizzeria la Raval

El dia abans, dissabte dia 17, es  farà una Master-Class de Zumba al Pavelló Poliesportiu.Premi del Ministeri de Cultura per al Projecte "Mirmiga" de la Biblioteca Municipal

15 de novembre de 2016

El projecte "Mirmiga, la formiga que amaga llibres dins el cau!" que promou la Biblioteca Municipal de Constantí en col·laboració amb les escoles del municipi ha rebut un dels premis de la "Campaña de Animación a la lectura María Moliner" del Ministerio de Cultura. Aquest concurs té per objectiu premiar a aquelles biblioteques de municipis que desenvolupin un projecte únic que inclogui accions d’animació a la lectura, l’eficiència i la tasca bibliotecària, la integració social a la seva comunitat, així com l’ús de les noves tecnologies.

El projecte es ve desenvolupant a la Biblioteca Municipal des de l'any 2012, tot i que parteix de l'experiència acumulada amb un projecte similiar que es va iniciar el 2007. Es tracta d'un projecte destinat a tots els escolars d'Infantil i Primària de Constantí i, per tant, compta amb la col·laboració de les dues escoles del municipi: Escola Centcelles i Escola Mn Ramon Bergadà. Gràcies a aquest projecte, tots els escolars del municipi realitzen una visita per trimestre a la Biblioteca. Aquestes visites es divideixen en dues parts: una activitat d'animació a la lectura a càrrec d'un contacontes professional i una sessió de formació d'usuaris sobre el funcionament de la biblioteca a càrrec del personal bibliotecari.

Amb aquesta doble vessant de les visites es pretén, d'una banda, desvetllar i estimular el gust pels llibres i la lectura i, de l'altra, formar els usuaris per tal que esdevinguin individus autònoms en l'ús de la biblioteca. Sempre, però, amb una orientació lúdica per tal que els infants relacionin els llibres, la lectura i la biblioteca amb emocions positives i engrescadores.

El projecte es va modificant i millorant contínuament gràcies a les aportacions de mestres, equips directius de les escoles, contacontes i personal de la biblioteca.