Ajuntament de Constantí

Biblioteca > Notícies

Es lliuren els XI Premis Literaris de Constantí

5 de febrer de 2018

Constantí ha celebrat aquest passat diumenge 4 de febrer l’acte d’entrega dels Premis Literaris 2017. Es tractava del darrer dels actes del programa de Festa Major d’Hivern i la Biblioteca municipal es va tornar a omplir un any més per gaudir d’aquesta festa literària, en la que també es va presentar el llibre que recull els millors treballs que s’han presentat a concurs durant aquesta edició.

Silva Editorial, amb la col·laboració de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Constantí, han promogut un any més aquests Premis Literaris que han arribat a la seva XI edició, aquest any centrats en els "Relats mediterranis" coincidint amb l’any de la celebració dels Jocs Mediterranis, i amb una xifra de participació que torna a superar els 400 treballs, amb un total de 417 treballs presentats a concurs, dividits en 4 categories: la d’adults (a partir dels 21 anys), la de júniors (de 17 a 21 anys), la de joves (de 13 a 16 anys), i per primera vegada la d’infants (fins als 12 anys).

Durant l’acte d’entrega dels premis, es va presentar també el llibre "Relats mediterranis", que recull un total de 101 treballs (com a guanyadors i finalistes) presentats a concurs, en català i castellà, tenint en compte la participació d’escriptors no només locals, sinó procedents de tot el món, i amb gèneres i temàtiques ben variades, que van des d’articles sobre gastronomia, patrimoni, natura i d’altres cròniques d’un viatge turístic o d’una migració, anàlisis i opinions polítiques, contes mitològics, escenes familiars, estudis de folklore o articles de costums.

Els guanyadors d’aquesta 11a edició dels Premis Literaris han estat els següents: en categoria d’adults, Juan Carlos Padilla Estrada amb "Cuatro millas". En categoria júnior, el primer premi ha estat per Sergi Fernández Esteban, amb "Sal"; en categoria de joves el primer premi ha recaigut en Nerea Guinart Dalmau amb "Mar de paraules". I finalment, el guanyador en categoria infantil ha estat Èric López Sardaña amb "Records marítims".

Aquest any,i com a novetat, a iniciativa de l’Ajuntament de Constantí, tots els participants al concurs han rebut una entrada per poder realitzar una visita gratuïta a la vil·la romana de Centcelles.La Biblioteca Municipal premia els usuaris més actius de l´últim any

23 de gener de 2018

Com cada any, en el marc de la celebració de la Festa Major d'Hivern, aquest dilluns 22 de gener la Biblioteca Municipal va fer entrega dels Premis als Superlectors, un gest de reconeixement a l’activitat lectora dels usuaris més actius. Com ja és habitual, es van concedir dos premis per la categoria infantil,  dos per la juvenil i dos més per la d’adults.

Els lectors guardonats en aquesta edició han estat:    

En la categoria Adults:

o      1r premi, M. Dolors Pons

o      2n premi, Adelina Just 

 

En la categoria Juvenil

o    1r premi, Yousra Bensabeh

o    2n premi, Ester Salvadó

 

En la categoria Infantil

o    1r premi, Fatima El Youssoufi

o    2n premi, Daniela Neculai

 

D’altra banda, des de la Biblioteca es va fer unreconeixement a la tasca desinteressada que realitzen els col·laboradors per fomentar i promocionar la lectura. Aquests reconeixements han estat els següents:

·         Emi Guasch Pujolà, per la seva col·laboració amb la Biblioteca com a responsable de les sessions de Lectures en Veu Alta

·         Mercè Boronat, per la seva col·laboració amb la Biblioteca en les tasques de maquetació i disseny de les portades dels contes col·laboratius que cada any publiquem (contes dels nens i nenes de les dues escoles de Constantí)

·         I aquest any, s’ha fet també una distinció especial a dos mestres de Constantí. 

o    Carlos Pàez, mestre de l'Escola Mn Ramon Bergadà, per l'activitat del «Passaport de lectura» que va organitzar pels seus alumnes per tal d'incentivar la lectura durant les vacances d'estiu.

o    Maria José Juncosa, mestra de l'Escola Centcelles, per ser la tutora de la classe que va realitzar més préstecs durant el curs passat.

Després de l’entrega de premis va tenir lloc l’espectacle per a adults  "Lectorant", a càrrec d’Eugenia González La Rosa, un monòleg teatral creat pera ser representat en biblioteques i adreçat als amants dels llibres i la literaturaEs presenta el llibre "Contes a moltes mans" escrit i il·lustrat per les escoles de Constantí

27 d´abril de 2017

Aquest dimecres 26 d’abril es va fer a la Biblioteca Municipal l’acte de presentació del llibre "Contes a moltes mans. Cursos 2015-16 i 2016-17" en el qual col·laboren les escoles Centcelles i Mn. Ramon Bergadà de Constantí.

Es tracta d’una nova edició d’aquest projecte comú que consisteix en la creació de contes per part dels alumnes de 4rt i 6è de totes dues escoles. Aquests contes s’anomenen contes col·laboratius perquè cada escola inicia uns contes i n'acaba uns altres, d'aquesta manera cada conte implica diferents classes tant en la tasca de redacció com pel que fa a la il·lustració.

Durant la presentació, els alumnes de l'Escola Centcelles i l'Escola Mn Ramon Bergadà van llegir fragments dels contes escrits i il·lustrats per ells mateixos, mentre que els alumnes de l’Escola de Música "Rafel Gibert Recasens" van posar l’acompanyament musical. La gran novetat d’aquest any, ha estat que les peces musicals interpretades pels alumnes de l’Escola de Música han estat peces de la seva pròpia creació, inspirades en els contes que recull el llibre

L’acte de presentació va comptar amb la presència dels alumnes que han participat en la creació dels treballs d’aquest curs per part de les dues escoles, els respectius professors i també el personal de la Biblioteca municipal. A més, també hi van assistir l’alcalde, Óscar Sánchez i la regidora d’Ensenyament,Dolors Fortuny.Aquest divendres 21 d´abril, primera prova de sirenes de l´any 2017

20 d´abril de 2017

Demà divendres 21 d’abril al llarg del matí tindrà lloc la primera prova de sirenes d'avís a la població per risc químic del 2017. Durant la prova sonaran 82 sirenes instal·lades a 36 municipis de Catalunya.

La prova es realitza per comprovar-ne el funcionament i fer que tots els ciutadans coneguin el so, estiguin preparats i sàpiguen què cal fer en cas d'emergència.

En el cas de Constantí, com a tots els municipis situats al Polígon Químic nord, les sirenes s’activaran quan passin 20 minuts de les 11 del matí. El senyal de final d’alerta sonarà 10 minuts després, a les 11.30

Aquesta prova, que es realitza dos cops l’any, serveix per comprovar el funcionament de les sirenes (si sonen bé i la zona en que es pot escoltar bé el so, ja que pot variar en funció del vent i altres factors) i també per familiaritzar a la ciutadania amb el so d’avís de risc químic i els consells a seguir en cas d’accident real.

L’alarma (so d’alerta) consta de tres senyals ondulants d’un minut de durada separats per silencis de cinc segons. Per saber que ja ha finalitzat el risc químic la població sentirà el so de final d’alerta, un senyal continu de 30 segons de durada.

Durant la prova de divendres, Protecció Civil de la Generalitat farà un enviament de missatges massius a través de l’aplicació per a mòbil gencat.mobi/pcivil per avisar a la ciutadania subscrita a aquest canal de l’activació de la sirena de cada zona, tal com es faria en el cas d’un accident químic real. També s’informarà a través del twitter @emergenciescat (amb més de 115.000 seguidors) de l’activació de les sirenes a cada municipi, com es faria en cas d’accident real, a través del #ProvaSirenes.Es presenta el llibre "Gastó de Constantí" a la Biblioteca Municipal

20 d´abril de 2017

Aquest dimecres 19 d’abril es va fer a la Biblioteca Municipal la presentació del llibre "Gastó de Constantí", de Ferran Marín. L’acte, organitzat pel Centre d’Estudis de Constantí, s’emmarcava dins del cicle "Fes Cultura, Fes Salut" que s’ha iniciat aquesta setmana al municipi.

Acompanyat de l’historiador Josep Maria Sabaté Sans, l’autor del llibre Ferran Marín va presentar la que va ser la seva primera novel·la, escrita l’any 1998 i que va resultar finalista als VIII Premis Literaris Municipi de Calafell, d’aquell mateix any. No ha estat fins ara, però, que la novel·la s’ha publicat en format paper de la mà del Centre d’Estudis de Constantí.

Es tracta d’una novel·la de ficció històrica situada a l’ermita de Sant Llorenç de Constantí en què es descobreix el sarcòfag d'una dama noble que duu sobre el pit un plec de pergamins. Es tracta d'una col·lecció de poemes signats per un enigmàtic personatge: Roger de Santes Creus, qui a la seva vegada afirma narrar la història d'un trobador anomenat Gastó de Constantí. Un grup d’historiadors està disposat a desvetllar el misteri de Sant Llorenç.

Ferran Marín va néixer a Tarragona però des dels tres anys que viu a Constantí. És gestor de Patrimoni Cultural i ha publicat diversos articles sobre el patrimoni històric constantinenc, a més d’haver format part de diverses associacions del municipi.

Fotografies